Wednesday, January 2, 2013

"PEMBANGKANG ITU KHAWARIJ"

Demikianlah kata-kata seorang 'cendiakawan Islam' yang menuntut dalam peringkat Master di Universiti Kaherah.

Isu sebenarnya berkaitan dengan tuduhan kononnya SUARA adalah saluran politik PMRAM. Hujah-hujah yang dinyatakan tidak mempunyai bukti yang kukuh sebaliknya hanya tuduhan semata-mata. Sedangkan sekiranya dalam perundangan Islam, nak sabitkan hukuman kena cukup bukti bukan hanya sangkaan semata-mata. Rugilah kalau belajar tinggi-tinggi tapi ilmu tak dipraktikkan.

Bukan bekas Pengerusi Kelab Peguam ke? Habis rosak institusi peguam Islam kalau ada orang macam ni.

Faisal Sabhon a.k.a Fathul Bari versi Mesir

Cantik betul bahasanya. Macam ketua peguam negara dah. 

Setahu aku, SUARA ahli-ahlinya tak ada seorang yang ahlinya BP (Badan Pengurus) PMRAM. Bahkan sepanjang aku ikut program PMRAM, tak pernah pulak nampak muka geng-geng PMRAM ni. Oh, kecuali waktu isu ust Firdaus Madzlan (alang) yg ditarik sijil sebelum ini. Waktu itu memang ada PMRAM, tapi waktu tu ada juga persatuan-persatuan lain. Jadi pelik kalau kita nak tuduh PMRAM sahaja.

Tak apa, biarkan Faisal Sabhon dengan labu-labunya..kita kembali ke isu asal.

UMNO berparti tak apa pula. Pening aku dengan orang macam ni

Nak dapat ilmu pembangkang itu khawarij bukan kena mengaji tinggi-tinggi. Belajar dengan Muhyiddin Yassin pun dah cukup. Hehe. Aku first dengar istilah pembangkang ini khawarij dari group-group ustaz dari Arab Saudi (yang UMNO lah) dan tak dinafikan mereka ni kebanyakannya fikrah Salafi Wahabi. Jadi macam mana orang yang akrab dengan Syeikh Al Azhar, ikut manhaj Al Azhar la, jadi wahabi ni? Buat malu saja.

Pembangkang ni sifatnya sebagai check and balance bagi sesebuah negara. Dasar kerajaan yang betul akan disokong, dan dasar kerajaan yang menyusahkan rakyat akan dibangkang. Lagipun negara kita mengamalkan sistem pilihanraya. Logiknya akan ada group parti pemerintah dan parti yang bukan pemerintah. Tapi hakikatnya bila parti itu menang dialah akan jadi pemerintah.

So mungkin  satu hari nanti BN akan jadi pembangkang. Jangan jadi khawarij ya waktu tu.

Pasal perbincangan mengenai khawarij tak khawarij ini nanti aku buat post lain. Tak nak bagi panjang sangat. Sekian

TV Media Mesir