Friday, July 20, 2012

KRISIS BKAN JOHOR

Krisis BKAN Johor (Badan Kebajikan Pelajar-Pelajar Johor di Mesir atau BKPJM)Krisis di BKAN Johor bukanlah perkara baru. Krisis ini berlaku dari dahulu lagi sejak kedatangan pegawai-pegawai yang tugasnya bukanlah membantu pelajar sebaliknya mempunyai kepentingan dan agenda sendiri yakni untuk memecahkan kesatuan pelajar dan berpolitik.

Kita kesal kerana pegawai yg sepatutnya memudahkan dan membantu pelajar dalam urusan harian mereka bukan sekadar culas dalam tanggungjawab malah mementingkan diri sendiri dan 'memilih bulu'. Pelajar yang kurang rapat dengan mereka diabaikan, dalam masa yang sama pelajar yg pro UMNO atau benci akan kesatuan dan persatuan yg sedia ada dipelihara dan dijaga bagai anak emas.

Salah seorang dari mahasiswa BKPJM, saudara Muhammad Yassarudin bin Samsul sebelum ini telah dicampak borang permohonan masuk ke asrama Johor. Sedikit penerangan tentang isu ini berdasarkan maklumat yg kami terima:

1) 8 Jun 2012, Borang Pemohonan untuk tinggal di Rumah Johor dikeluarkan oleh Pejabat HEP Johor.

2) Surat bertarikh 31 Jun, sedangkan bulan Jun ada 30 hari sahaja.


Surat memaklumkan tentang perihal borang rumah Johor. Kelihatan tarikh tutup 31 Jun.3) saudara Yassarudin menghubungi pegawai pada 30 Jun, bertanyakan sama ada beliau masih layak untuk mengisi borang atau tidak. Pegawai yg dihubungi mengatakan ya, beliau masih boleh mengisi borang itu.

4) saudara Yassarudin mengambil borang itu, lalu bergegas menghantarnya pada 1 Julai. Ketika sampai pada tangan Pengurus Rumah Johor yakni Encik Hj Maulan, beliau melepaskan borang itu ke lantai dan tidak mahu menerima borang tersebut. Alasan yg diberikan kerana borang itu lambat dihantar. Persoalannya kenapa kalau dah tidak boleh dihantar borang itu, kenapa beliau berikan borang tersebut kepada saudara Yassar untuk diisi? Tindakan ini sangat pelik dan tidak masuk akal seakan-akan hendak mempermainkan pelajar tersebut.5) saudara Yassarudin bukanlah dari golongan yg berada, jadi beliau mohon kepada Hj Maulan agar beliau dapat juga masuk ke asrama Johor. Hj Maulan membalas "Bumi Allah kan luas, duduklah kat mana-mana pun"


Rumah Johor, diberikan untuk kemudahan pelajar tetapi disusahkan oleh pegawai-pegawai yang tidak bertanggun jawab

kita dapat lihat sikap Hj Maulan yg tidak professional dalam menjalankan tugas beliau. Kerajaan membayar gaji beliau menggunakan duit rakyat agar beliau berkhidmat kepada rakyat. Tetapi beliau hanya tahu memenuhkan perut beliau sahaja. Inilah masalah pegawai kerajaan yg hanya ada perut, tetapi tiada hati.

Keadaan semakin buruk dan kritikal berlaku terhadap BKPJM apabila Hj Maulan mengeluarkan surat dengan arahan agar BKPJM mengosongkan pejabatnya dengan alasan konon-kononnya staf HEP semakin bertambah.Situasi ini seakan-akan ulangan sejarah hitam PMRAM yang dihalau keluar dari ARMA suatu ketika dahulu.
Haji Maulan Asmoni, Pengurus Rumah Johor

Justeru, kami mewakili BKPJM yg sekian lama tertindas dek angkara pegawai yg tidak mempunyai hati tetapi hanya mempunyai perut, memohon agar sahabat-sahabat berdoa agar kezaliman ini dibalas oleh Allah dengan selayaknya. Kami juga memohon kepada para sahabat agar menyebar luaskan lagi berita ini supaya BKPJM tidak dilupakan dan terus dibela. Semoga Allah menjaga BKPJM dan Allah adalah sebaik2 penjaga.

0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir