Wednesday, December 7, 2011

YURAN MARKAZ BAHASA MAHAL…APA KERJA E.M, APA PERANAN KEDUTAAN ?


Semenjak tahun 2009, pihak Al-Azhar mengenakan syarat Imtihan Qabul untuk pelajar asing mendaftar di Universiti Al-Azhar.Ketetapan baru oleh pihakAl-Azhar telah sedikit sebanyak memberi kesan kepada kedatangan pelajar Malaysia yang berhasrat untuk menyambung pengajian agama Islam di universiti tersebut. Pelbagai usaha telah dilaksanakan bagi menggesa pihak Kedutaan dan pihak E.M.E membawa suara para pelajar yang memohon agar perkara tersebut di kaji semula.

Bagi meraka yang lulus tapisan tersebut akan layak berdaftar masuk Universiti Al-Azhar, manakala bagi mereka yang gagal dikenakan syarat iaitu menduduki kelas bahasa (markaz bahasa) selama setahun.Pengajian yang mirip sebagai kelas persediaan sebelum masuk ke Al-Azhar  pada tahun-tahun sebelumnya tidak mengenakan yuran yang tinggi bahkan soal kemampuan pelajar untuk belajar di markaz bahasa tidak timbul. Namun, bermula pada tahun ini, tiba-tiba isu yuran yang dikenakan oleh pihak markaz bahasa terhadap semua pelajar yang mengikuti kelas terbabit muncul

Apa yang lebih mengejutkan ialah nilai yuran bagi setiap mustawa (peringkat) bernilai LE 480.00. Nilai ini pastinya cukup besar bagi mereka yang susah dan mengharapkan bantuan zakat dari negeri masing-masing.

PERANAN E.M.E

Education Malaysia Egypt (E.M.E) sewajarnya lebih memahami peranan dan tindakan yang patut mereka lakukan. Soal kebajikan pelajar seharusnya menjadi agenda pembawakan dan diutamakan, bahkan usaha keras diperlukan bagi mengatasi masalah ini.Hubungan baik dengan pihak Al-Azhar sewajarnya digunakan dengan baik.Andai sebelum ini, pihak Al-Azhar di heret ke dalam isu Bersih 2.0, kenapa sekarang hubungan tersebut tidak diguna pakai. Apakah E.M BUTA MATA, PEKAK TELINGA, BISU MULUT hingga tak mampu membuat sebarang tindakan.

Soal integriti dan sikap buruk E.M sewajarnya diperbaiki dan diperbetulkan, bahkan umum melihat pastinya inilah masa yang terbaik bagi menjernihkan kembali hubungan dengan pihak pelajar di Mesir. Andai peluang dan ruang yang telah terbentang luas tidak dimanfaatkan dengan sebaiknya, maka terbuktilah memang selama ini E.M mahukan permusuhan dengan pelajar berpanjangan tanpa noktah.

KEDUTAAN

Kewujudan Kedutaan memang tidak dinafikan.Bahkan sikap professional dan berintegriti dikalangan pegawai kedutaan sewajarnya mendapat pujian ramai. Namun, pujian tersebut seolah-olah semakin perlahan dan hampir hilang akibat tindakan Kedutaan yang seolah-olah turut bersekongkol dalam isu pembuangan Mahasiswa sebelum ini. Perjumpaan dengan pihak Al-Azhar dan cubaan mengheret Al-Azhar  dalam isu Bersih 2.0 pastinya tidak dilupakan.

Kenyataan yang sama juga buat Kedutaan,andai isu yang telah menghancurkan masa depan Mahasiswa Darul Ifta’ boleh dibuat perjumpaan dengan universiti, mengapa isu yuran yang mahal bahkan membebankan mahasiswa  tidak dibuat usaha yang bersungguh-sungguh untuk merayu?? Persoalan yang sama juga akan timbul, apakah Kedutaan bakal mengikut jejak langkah E.M.E yang lebih suka melihat para pelajar kesusahan tanpa sebarang usaha dibuat ?? Di mana peranan kedua-dua belah pihak.

PEGAWAI RUMAH NEGERI

Pooraaaahhh la buat pegawai negeri !! Kehadiran yang sepatutnya membantu dan meningkatkan akademik para pelajar telah bertukar menjadi mimpi paling bangang bagi semua pelajar. Bermula dengan isu pegawai lama Selangor yang dikenali sebagai En. Idris, bertindak cukup samseng apabila bergaduh dengan para pelajar Selangor Mesir bahkan zakat dijadikan bahan ugutan. Pelajar yang menyertai PMRAM akan dihalau dari asrama Rumah Selangor.

Tidak cukup dengan Selangor, Negeri Terengganu turut menerima kehadiran pegawai yang berjaya diusir dengan cara cukup terhormat. Isu yang dimainkan juga sama, zakat. Siri penghantaran pegawai yang kejam dan jahat diteruskan di rumah Perak dan Melaka. Nama pegawai Melaka, Anuar bin Idris tiba-tiba menjadi cukup panas apabila beliau yang sebelum ini adalah Mahasiswa Mesir di Azhar cawangan Tanta dihantar bagi menyerapkan UMNO ke dalam asrama rumah negeri Melaka.
(Gambar kiri : Anuar di kiri)
Kehadiran Abdul Muhaimin bin Abdul Majid, pelajar lepasan Jordan turut menjadi mimpi buruk buat anak-anak perak Mesir.Siri ugutan dan pergaduhan dengan pelajar bagaikan agenda rasmi bagi semua pegawai yang datang ke Mesir.

Andai dilihat daripada isu diatas pastinya kita dapat membayangkan bahawa kehadiran pegawai negeri ke Mesir hanyalah sia-sia. Banyak isu yang tertangguh dan sepatutnya menjadi perhatian mereka seolah-olah dibiarkan sahaja tanpa tindakan. Pergi jahanam la !! buat pegawai yang seperti ini.
(Gambar kiri : Muhaimin paling kiri)

KESIMPULAN

Isu kebajikan para pelajar sebenarnya tidak pernah selesai. Kita pastinya menantikan jawapan dan keputusan yang selesa terhadap isu yuran yang                melampau dari pihak Kedutaan dan E.M.


# Kiriman yang diberikan oleh seorang sahabat untuk Media Mesir. 

0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir