Friday, February 10, 2012

GOLONGAN ASNAF DIPERMAINKAN...INSTITUSI ZAKAT MALAYSIA MENUJU KEHANCURAN !!


“Tahun 2010 - Pegawai HEP Pelajar Terengganu di Mesir, Encik Ahmad Kamal bin Abdullah (bekas Adun Sura -Umno) pernah menafikan hak zakat kepada beberapa orang mahasiswa tanpa alasan munasabah serta bertindak menyusakan urusan zakat kepada mahasiswa dengan pelbagai cara. beliau juga dikhabarkan pernah mengajak mahasiswa disini untuk berpolitik.

Apa tindakan MAIDAM kepada beliau yang jelas menyalahgunakan kuasa sebagai amir zakat yang dilantik oleh MAIDAM?
Tahun 2011 - Majlis taklimat persediaan mahasiswa/wi ke Mesir (Evokuasi Mesir) yang diadakan di Wisma Darul Iman telah bertukar kepada taklimat politik apabila secara jelas mencaci, mencela dan mengutuk pembangkang dengan teruk. Majlis tersebut dirangka oleh pihak MAIDAM dan Yayasan Terengganu.

MAIDAM tidak perlu menjadi pak turut kepada pihak-pihak yang berkepentingan. Bersihkan MAIDAM daripada parasit yang mencemarkan institusi penting ini !!”

(Kenyataan Media daripada MAIDAM)

KUALA TERENGGANU – Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menafikan penglibatan Umno dalam setiap bentuk tindakan, termasuk keputusan dibuat berhubung pengagihan zakat kepada asnaf yang layak di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Wan Harujan Sulaiman berkata, majlis mesyuaratnya bebas membuat keputusan berlandaskan syariah dan peraturan ditetapkan, dengan pertimbangan diberi berasaskan kepentingan pengagihan zakat mengikut asnaf yang layak.

Menurutnya, keputusan itu juga mengambil kira kelulusan jawatankuasa yang berkaitan tanpa ada sebarang penglibatan daripada Umno dalam mempengaruhi setiap urusan atau keputusan yang akan dibuat oleh pihak Maidam.

“Saya juga menafikan kenyataan bahawa bantuan kepada pelajar Mesir disekat, sebaliknya bantuan sentiasa ditambah (dinaikkan) bersesuaian mengikut keperluan semasa,” katanya ketika mengulas mengenai sistem pesanan ringkas yang diterimanya 26 Januari lalu daripada nombor tidak dikenali.

Menurutnya, sistem pesanan ringkas itu berbunyi, ‘Umno Terengganu sekat duit zakat kepada pelajar Terengganu di Mesir,.. fikirkan’.

Beliau mendedahkan perkara itu kepada media selepas menerima zakat daripada pihak Maybank Islamic Berhad Malaysia pada satu Majlis Penyerahan Zakat yang diadakan di Wisma Darul Iman, di sini, semalam.

Mengulas lanjut mengenai bantuan kepada pelajar Mesir, Wan Harujan berkata, sebelum 2009, kadar bantuan hanya RM2,600 setahun kepada setiap pelajar terbabit, namun bermula 2009, kadar itu telah dinaikkan melebihi 50 peratus iaitu RM5,000 hingga RM8,000 setahun.

“Kadar kenaikan itu turut bergantung kepada pencapaian akademik bagi Pengajian Islam dan Bahasa Arab. Manakala dalam bidang perubatan pula sebanyak RM9,000 hingga RM12,000 juga bergantung kepada pencapaian akademik.

“Malah, sepanjang 2008 hingga 2012 iaitu sepanjang tempoh empat tahun ini, Maidam telah membelanjakan sebanyak lebih RM 7 juta iaitu RM7, 909,100 untuk membantu pelajar-pelajar di Mesir,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya sangat mengharapkan bantuan zakat asnaf dimanfaatkan sepenuhnya dengan digunakan untuk menuntut ilmu dan memperoleh kejayaan cemerlang dalam tempoh ditetapkan, serta dapat menabur bakti sekembalinya ke tanah air.

“Berkemungkinan SMS tersebut turut disebarkan secara meluas. Nombor tertera itu memang daripada mereka yang tidak dikenali. Saya juga ada membalas dua tiga SMS, mengajak bersua muka untuk bagi penjelasan tetapi tiada respons diterima,” katanya.

Beliau pada masa sama akan mengambil tindakan lanjut berhubung perkara itu dan bercadang untuk membuat laporan polis dalam tempoh terdekat.

0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir