Friday, February 10, 2012

GOLONGAN ASNAF DIPERMAINKAN...INSTITUSI ZAKAT MALAYSIA MENUJU KEHANCURAN !!


“Tahun 2010 - Pegawai HEP Pelajar Terengganu di Mesir, Encik Ahmad Kamal bin Abdullah (bekas Adun Sura -Umno) pernah menafikan hak zakat kepada beberapa orang mahasiswa tanpa alasan munasabah serta bertindak menyusakan urusan zakat kepada mahasiswa dengan pelbagai cara. beliau juga dikhabarkan pernah mengajak mahasiswa disini untuk berpolitik.

Apa tindakan MAIDAM kepada beliau yang jelas menyalahgunakan kuasa sebagai amir zakat yang dilantik oleh MAIDAM?
Tahun 2011 - Majlis taklimat persediaan mahasiswa/wi ke Mesir (Evokuasi Mesir) yang diadakan di Wisma Darul Iman telah bertukar kepada taklimat politik apabila secara jelas mencaci, mencela dan mengutuk pembangkang dengan teruk. Majlis tersebut dirangka oleh pihak MAIDAM dan Yayasan Terengganu.

MAIDAM tidak perlu menjadi pak turut kepada pihak-pihak yang berkepentingan. Bersihkan MAIDAM daripada parasit yang mencemarkan institusi penting ini !!”

(Kenyataan Media daripada MAIDAM)

KUALA TERENGGANU – Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) menafikan penglibatan Umno dalam setiap bentuk tindakan, termasuk keputusan dibuat berhubung pengagihan zakat kepada asnaf yang layak di negeri ini.

Ketua Pegawai Eksekutifnya, Wan Harujan Sulaiman berkata, majlis mesyuaratnya bebas membuat keputusan berlandaskan syariah dan peraturan ditetapkan, dengan pertimbangan diberi berasaskan kepentingan pengagihan zakat mengikut asnaf yang layak.

Menurutnya, keputusan itu juga mengambil kira kelulusan jawatankuasa yang berkaitan tanpa ada sebarang penglibatan daripada Umno dalam mempengaruhi setiap urusan atau keputusan yang akan dibuat oleh pihak Maidam.

“Saya juga menafikan kenyataan bahawa bantuan kepada pelajar Mesir disekat, sebaliknya bantuan sentiasa ditambah (dinaikkan) bersesuaian mengikut keperluan semasa,” katanya ketika mengulas mengenai sistem pesanan ringkas yang diterimanya 26 Januari lalu daripada nombor tidak dikenali.

Menurutnya, sistem pesanan ringkas itu berbunyi, ‘Umno Terengganu sekat duit zakat kepada pelajar Terengganu di Mesir,.. fikirkan’.

Beliau mendedahkan perkara itu kepada media selepas menerima zakat daripada pihak Maybank Islamic Berhad Malaysia pada satu Majlis Penyerahan Zakat yang diadakan di Wisma Darul Iman, di sini, semalam.

Mengulas lanjut mengenai bantuan kepada pelajar Mesir, Wan Harujan berkata, sebelum 2009, kadar bantuan hanya RM2,600 setahun kepada setiap pelajar terbabit, namun bermula 2009, kadar itu telah dinaikkan melebihi 50 peratus iaitu RM5,000 hingga RM8,000 setahun.

“Kadar kenaikan itu turut bergantung kepada pencapaian akademik bagi Pengajian Islam dan Bahasa Arab. Manakala dalam bidang perubatan pula sebanyak RM9,000 hingga RM12,000 juga bergantung kepada pencapaian akademik.

“Malah, sepanjang 2008 hingga 2012 iaitu sepanjang tempoh empat tahun ini, Maidam telah membelanjakan sebanyak lebih RM 7 juta iaitu RM7, 909,100 untuk membantu pelajar-pelajar di Mesir,” katanya.

Sehubungan itu, pihaknya sangat mengharapkan bantuan zakat asnaf dimanfaatkan sepenuhnya dengan digunakan untuk menuntut ilmu dan memperoleh kejayaan cemerlang dalam tempoh ditetapkan, serta dapat menabur bakti sekembalinya ke tanah air.

“Berkemungkinan SMS tersebut turut disebarkan secara meluas. Nombor tertera itu memang daripada mereka yang tidak dikenali. Saya juga ada membalas dua tiga SMS, mengajak bersua muka untuk bagi penjelasan tetapi tiada respons diterima,” katanya.

Beliau pada masa sama akan mengambil tindakan lanjut berhubung perkara itu dan bercadang untuk membuat laporan polis dalam tempoh terdekat.

2 comments:

Selamat hari untuk semua warga negara Indonesia dan juga semua ASIA, nama saya Ny. Nurliana Novi, tolong, saya ingin membagikan kesaksian hidup saya di sini di platform ini untuk semua warga negara Indonesia dan seluruh Asia untuk berhati-hati dengan pemberi pinjaman di internet, Allah telah sepenuhnya mendukung saya melalui ibu, Nyonya Elina yang baik

 Setelah beberapa periode mencoba untuk mendapatkan pinjaman dari lembaga keuangan, dan ditolak terus-menerus, jadi saya memutuskan untuk mendaftar melalui pinjaman online tetapi saya ditipu dan saya kehilangan Rp 15.000.000 dengan pemberi pinjaman pinjaman yang berbeda.

Saya menjadi sangat putus asa dalam mendapatkan pinjaman, jadi saya berdiskusi dengan seorang teman saya yang kemudian memperkenalkan saya kepada Ny. Elina, yang adalah pemilik perusahaan pemberi pinjaman global, jadi teman saya meminta saya untuk melamar dari Ny. Elina, jadi saya mengumpulkan keberanian dan menghubungi Ny. Elina.

Saya mengajukan pinjaman sejumlah Rp500.000.000 dengan tingkat bunga 2%, sehingga pinjaman itu disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua pengaturan dilakukan pada transfer kredit, karena fakta bahwa itu tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk pinjaman transfer Saya hanya diberitahu untuk mendapatkan sertifikat perjanjian lisensi aplikasi Mereka untuk mentransfer kredit saya dan dalam waktu kurang dari dua jam uang pinjaman telah disetorkan ke rekening bank saya.

Saya pikir itu lelucon sampai saya menerima telepon dari bank saya bahwa akun saya dikreditkan dengan jumlah Rp500.000.000. Saya sangat senang bahwa ALLAH akhirnya menjawab doa saya dengan memesan pinjaman saya dengan pinjaman asli saya, yang telah memberi saya keinginan hati saya.


Mereka juga memiliki tim ahli di sana yang akan memberi tahu Anda tentang jenis bisnis yang ingin Anda investasikan dan cara menginvestasikan uang Anda, sehingga Anda tidak akan pernah mengalami kebangkrutan lagi dalam hidup Anda.


Semoga ALLAH memberkati Bunda Elina karena membuat hidup saya mudah, jadi saya menyarankan siapa pun yang tertarik untuk mendapatkan pinjaman, silakan hubungi Mrs. Elina melalui email: elinajohnson22@gmail.com untuk pinjaman Anda

Ada perusahaan palsu lain yang menggunakan kesaksian saya secara online untuk mencapai keinginan egois mereka, saya satu-satunya dengan kesaksian yang benar ini, ketika Anda menghubungi kemudian meminta mereka untuk bukti pembayaran di sana kepada ibu ,, harap berhati-hati terhadap orang-orang ini, oke

Akhirnya saya ingin berterima kasih kepada Anda semua karena telah meluangkan waktu untuk membaca kesaksian hidup saya yang sebenarnya tentang kesuksesan saya dan saya berdoa Tuhan akan melakukan kehendak-Nya dalam hidup Anda.
Satu lagi nama saya adalah mrs nurliana novi, Anda dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: nurliananovi96@gmail.com

e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663
Telephone..Number:[+60]1123759663
email:::::::hafizulbin365@gmail.com
Name::::Hafizul Bin Haziq
Country:::Malaysia
[[[[di atas adalah data peribadi saya]]]]]
Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
[[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
Country::::::Malaysia
Name::::::::Hafizul Bin Haziq
email::hafizulbin365@gmail.com
Telephone Number:[+60]1123759663
WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

Post a Comment

TV Media Mesir