Sunday, September 4, 2011

DESAK mohon maaf namun tetap pertikai sikap pegawai atase pendidikan.

3 September 2011, Sabtu - Saya selaku Pengerusi Gerakan Solidariti Pertahan Hak Mahasiswa (DESAK) memohon maaf kepada semua pembantu tadbir yang dilantik oleh pihak EME berikutan salah faham berhubung surat watikah yang telah dipapar ke dalam FB DESAK baru-baru ini.

Tujuan asal surat watikah itu didedahkan adalah bertujuan untuk mengecam tindakan Encik Khairi Jalalluddin kerana masih gagal menyelesaikan masalah pengajian pelajar walaupun sebahagian urusan telah dibantu oleh pembantu tadbir yang dilantik. Saya juga menyelar sikap beliau yang masih berdiam diri tanpa sebarang respon dan tindakan positif berikutan 2 kes pelajar perubatan yang mengalami masalah pengajian baru-baru ini.

Pada awal ramadhan yang lepas Saudari Hanisah binti Hashim telah menjadi mangsa kecuaian pihak yang tidak bertanggungjawab apabila surat penangguhan pengajian yang dikeluarkan KPT Malaysia adalah tidak sah dan tidak laku di sisi Universiti Ain Shams.

Dimaklumkan bahawa surat penangguhan daripada pihak Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia dibuat berdasarkan surat yang dikeluarkan oleh pihak Jabatan Penuntut Malaysia Kaherah (JPMK) (sekarang EME) rujukan JPMK (AKA)1000/016/06(03). Ia dibuat atas kebenaran yang diberikan oleh Pihak Pejabat Pelajar Luar, Kementerian Pengajian Tinggi Mesir yang telah bersetuju mengenai permohonan penangguhan pengajian tersebut. Namun apabila permohonan untuk menyambung semula pengajian dibuat,masalah sedemikian ini pula yang berlaku.

Pada bulan yang sama juga kita dikejutkan dengan masalah pengajian yang berlaku kepada Saudara Mohamad Aliff bin Sofian Gan dari Universiti Tanta. Sebagai pihak yang bertanggungjawab di bawah atase pendidikan sepatutnya dengan kedua-dua kes ini,Encik Khairi tidak boleh berdiam diri serta tidak sepatutnya beliau menyibukkan diri dengan urusan yang di luar bidang tugas beliau.Sumber : Pmram Desak

0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir