Sunday, January 1, 2012

POLIS MALAYSIA ALA MAFIA, MANA KOMEN ISMA DAN USTAZ UMNO ??

Sekali lagi kita melihat tindakan bodoh serta zalim daripada pihak berkuasa terhadap rakyat yang menuntut hak dan kebebasan akademik. Ketika rakyat seluruh dunia menantikan detik  tengah malam bagi meraikan sambutan tahun baru, kita dikejutkan dengan tindakan polis yang langsung tidak menggambarkan sikap kemanusiaan bahkan lebin meyakinkan ramai pihak sebenarnya sikap kebinatangan yang amat tebal wujud dalam diri pihak berkuasa.

Kehadiran mahasiswa bagi menuntut kebebasan akademik secara aman diadakan dihadapan Universiti Pendidikan Sultan Idris  (UPSI) di Tanjung Malim.Namun apa yang menyedihkan adalah tindak balas yang dilakukan oleh pihak berkuasa yang bertindak kasar sehingga menyebabkan kecederaan yang serius terhadap salah seorang pelajar.

Menurut saksi, Presiden Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik Muhammad Safwan Anang dibawa ke hospital berdekatan setelah gagal mendapat rawatan di klinik berdekatan.Dakwanya, mulut pemimpin mahasiswa itu kelihatan berdarah setelah cuba diredakan polis dalam perhimpunan yang disertai kira-kira 60 itu.Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dalam Twitter mereka mengesahkan Muhammad Safwan dibawa ke Hospital Tanjung Malim sebelum dipindahkan ke Hospital Slim River.

Jabatan Undang-undang dan Hak Asasi Manusia (Juham) Dewan Pemuda PAS Pusat       turut menyatakan kesediaan untuk membantu mahasiswa yang ditahan sewaktu mengadakan protes Auku di UPSI malam tadi.Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily, Pengarah Juham Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, sejak berita penahanan mahasiswa itu diketahui awal pagi tadi, lima orang peguam juham diketuainya  telah berkampung di Balai Polis Tanjung Malim.
(gambar kiri: Sdr Zamri dari JUHAM)
 
Namun apa yang lebih dikesalkan mana suara ustaz-ustaz UMNO bagi menegur salah silap kerajaan UMNO dan BN. Juga tidak ketinggalan mana suara-suara “professional” ISMA yang selama ini hanya dilihat sekadar menjaga nasi periuk mereka.Kepada pejuang UMNO dan ISMA kalau kalau takut kesusahan kalian boleh berambus dari medan perjuangan !!

(Gambar kanan : Kahiri, Bawah Kiri : Muhaimin , dan Bawah Kanan : Anuar Idris. Semuanya Pegawai UMNO Mesir)
0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir