Friday, July 29, 2011

MPM KUIN Mengecam Tindakan Mengharamkan PMRAM


29 Julai – Majlis Perwakilan Mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (MPM KUIN) menyokong Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir (PMRAM) dan mengecam tindakan mana-mana pihak yang berusaha untuk menghapuskan persatuan tersebut.

Menurut Timbalan Presiden 2 MPM KUIN, Saudara Mohd Firdaus bin Bakar, “ Kita sedia maklum bahawa PMRAM merupakan persatuan induk bagi anak-anak Melayu di Mesir. PMRAM ditubuhkan semenjak tahun 1930 dan PMRAM telah banyak memberi sumbangan terhadap kebajikan pelajar. Kami berasa sangat kecewa dengan tindakan pihak tertentu yang berusaha mengheret Universiti Al-Azhar untuk mengharamkan PMRAM” katanya.

PMRAM adalah sebuah NGO besar Melayu di Mesir yang sah berdaftar dengan kerajaan Mesir. Bagi MPM KUIN, tindakan mengharamkan PMRAM seumpama mengkhianati sebuah khazanah Melayu yang amat bernilai dalam siri sejarah keagungan perkembangan ketamadunan Melayu yang bertaraf antarabangsa.

Bagi MPM KUIN, sepatutnya pihak tententu meneliti dengan baik tindakan tersebut sebelum mengeluarkan apa-apa kenyataan. Kita juga maklum yang PMRAM sendiri lebih awal ditubuhkan untuk menanungi rakyat Malaysia sekian lama sebelum tertubuhnya Kedutaan Besar Malaysia di Kaherah. Malah kesatuan mahasiswa seawal penubuhan PMRAM lah yang menggesa supaya kerajaan Malaysia pada waktu itu mewujudkan sebuah kedutaan di Mesir.

Kami MPM KUIN mewakili seluruh mahasiswa Kolej Universiti Insaniah (KUIN) mendoakan agar PMRAM terus kuat dan tabah dalam menangani situasi tersebut.
“Saya bersama seluruh kepimpinan MPM KUIN menyokong dan mendoakan sahabat-sahabat PMRAM agar meneruskan segala gerak kerja seperti yang telah dirancangkan. Ingatlah Allah sentiasa benar dan akan bersama dengan orang-orang yang benar. Wallahu taala ‘alam.

"Mahasiswa Sejahtera Keutamaan Kami"

Mohd Firdaus Bin Bakar,
Timb. Presiden 2 merangkap Pemangku Presiden,
Majlis Perwakilan Mahasiswa,
Kolej Universiti INSANIAH.

PMRAM.org

0 comments:

Post a Comment

TV Media Mesir